İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Vitesi Boşa Atmak Yakıt Tüketimini Düşürür mü?

Bu soru insanlar tarafından en çok sorulan ancak cevabı da alındığında net bir karşılığını bulamayan bir konudur. Özellikle de konu yakıt muhabbeti olduğunda ciddi anlamda bu soru akıllardaki yerini de alacaktır. Özellikle uzun yola giden insanlar bu şekilde harekette bulunarak tasarruf ettiklerini düşünürler. Şu öneri her zaman vardır. “ Yokuş inerken boşa at” boşta giden araç yakıt harcamayacağı için daha az yakmış olursun.  Bu yöntemin aslında teşebbüs nedenlerinden bir tanesi ülkemizde yakıt fiyatlarının yüksek olmasıdır.

Vitesi boşa atmak yakıt tasarrufu sağlar mı?

Şimdi öncelikli olarak bizim bir kilometrelik mesafeyi kar amaçlı gördüğümüz ve ucuza gittiğimizi düşünmemize neden olan konunun asıl amacı bu değildir. Vites konusu tamamen fizik ve de bilimin devreye girdiği bir konudur. Yani detaylandırmak gerekirse yokuş aşağı gittiğiniz bir durumda vitesi boş konuma getirdiğinizde araç rölantide çalışıyormuş gibi aynı şekilde yakıt çekmeye devam edecektir. Araçlarda anlık tüketim denilen bir olay vardır. Bu da ortalama tüketim ve menzil bilgilerini oluşturur.  Örneğin test için aracınızı yokuş aşağı boşa alın ve ilerleyin gösterge paneline baktığınız da litre bazında 0,1, 0,2 vb. rakamları görürsünüz. Bu şunun işaretidir ki aracınız halen yakıt çekmeye devam ediyor.

Bunu boşta değil de aracınız viteste iken yapın bir de bu şekilde deneyin. Burada göreceğiniz sonuç sıfır olacaktır. Yani araç yakıt çekmeyi bırakacaktır. Aracı boşa atmak demek yalnızca sizin tasarruf yapmayacağınızın bir göstergesi olabileceği gibi aynı zamanda birçok bağlantılı unsuru da beraberinde etkileyecektir. İşin diğer yanı ise otomatik vites bir araç kullanıyorsanız bu durumda boşa atmak hiçbir şey etkilemeyeceği gibi bir de tehlikeli olacaktır. Çünkü otomatik viteslerde şanzımanın yağlanması “N” pozisyonuna getirdiğiniz de duracaktır. Bu da aracınız ve sizin için riskin arttığı anlamına gelir.

Kısacası değerli sürücüler aracın boşa atılmasın size sağlayacağı hiçbir katkı yoktur. Üstelik bu demektir ki can güvenliğinizi tehlike altına atıyorsunuz.  Ve ortaya çıkan sonuç ise farkında bile olmadığınız yakıt tasarrufunuz sonucunda boşa atılan vitesiniz değil canınız oluyor.


Etiketler: Vitesi Boşa Atmak Yakıt Tüketimini Düşürürmü