İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Bujiler Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Bujiler genellikle sürücülerin kullanım şekline bağlı olarak bir de kullanılan markaya göre değişiklik göstermektedir. Standart bir bujinin kullanım ömrü ise 15 bin km’dir.  Ancak bunun dışında kullanıma bağlı olarak bujilerin ömrünü kısaltan bir takım faktörler vardır. Bunlar bilindiğinde ve yapılmadığında aracınızdaki bujilerin ömrünü de standart kilometrelerine yükseltebilirsiniz. İsterseniz gelin size bujilerin ömrünü kısaltan faktörleri kısaca anlatalım

Buji ömrünü kısaltan faktörler nelerdir?

Bujilerin ömrünün kısalmasına neden olan birinci durum kötü yakıtlardır. Bazen ucuz olacak diye almış olduğunuz kalitesi akaryakıtlar aracınızın buji ömrünü kısaltacaktır. Bunun yanı sıra araçtaki teknik bir aksam yani motor bozukluğu da bujilerin ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Bujinin kullanım süresini dolduğu nasıl anlaşılır?

Hali hazırda kullandığınız aracınız artık daha fazla yakmaya başlamışsa ya da sürüş esnasında tekletmeler yaşanıyorsa hatta araca depar arttırmaya çalıştığınız da bunda zorlanıyorsa bujilerinizin süresinin dolduğunu anlayabilirsiniz. Böyle durumlardaki araçlar hareket esnasında da yavaş kalkışa neden olacaktır.

 Aracın bujilerini kendiniz nasıl değiştirebilirsiniz?

 Araçlar hakkında bilgiye sahipseniz bujinizin yerini zaten bilirsiniz ancak bilmiyorsanız bunu kendiniz değiştirmeye kalkmayın. İlk yapmanız gereken şey bujinize birkaç tur attırarak onun gevşemesini sağlayın elinizde hava verecek bir alet varsa örneğin basınç ya da fırça buranın çevresini temizleyin bunun nedeni bujiyi söktüğünüzde yuvanın içerisine bir şeylerin kaçmamasıdır. Eğer ki çok sıkılmış ise o zaman yağ veya pas çözücü damlatabilirsiniz. Tam olarak sökemezseniz silindir kafasına zarar verebilirsiniz.

Takış işleminde de bujinin ve motorun birbirine temas edecek olan yüzeyinin temiz olmasına dikkat edin sıkarken de tork anahtarı kullanmanız sağlıklı olacaktır. Önerilen ise ilk önce buji yerini bulana kadar elinizle sıkmak daha sonra anahtarla sıkmaktır.

Bu yazımızı beğendiniz ise Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? Başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.


Etiketler: Bujiler Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir